Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Νηστίσιμες συνταγές από αγιορείτες μοναχούς




Χταποδόσουπα από το Αγιο Όρος
Υλικά (για 8 μερίδες)
2 με 3 μικρά χταπόδια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 πατάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους
3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σε κύβους

1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊδανός
1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα όλα)
ένα τέταρτο κιλού μανέστρα ψιλή
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ
3 κουταλιές πελτές αραιωμένος
Κόκκινο πιπέρι
μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι (αν χρειασθεί)
λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμός από 3 λεμόνια
Ζεματάμε τα χταπόδια και τα κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια σε κύβους. Το ζουμί τους το κρατάμε, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σέλινα, μαζί τους και το λάδι, για να βράσουν επί είκοσι λεπτά. Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο, τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση επί δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Ρίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊδανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά και δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, και συμπληρώνουμε αναλόγως -επειδή το χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό. Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά καλά τα υλικά μας, για άλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε σ’ αυτήν τον χυμό του λεμονιού. Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο.


Ελιοπιτάκια

Υλικά
1 κούπα ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό από πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλατάκι
για τη γέμιση
1 κούπα ελιές σε φετάκια
2-3 κουταλιές σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι μας 30 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Ανακατεύουμε σε μπολ τις ελιές με το σουσάμι. Βγάζουμε το ζυμάρι μας από το ψυγείο και ανοίγουμε φυλλαράκια.
Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε φυλλαράκι και διπλώνουμε. Με ένα φλιτζάνι κόβουμε σχηματίζοντας τα πιτάκια. Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Απολαύστε τα με τον καφέ, το τσάι σας ή και σκέτα και θα ενθουσιαστείτε!

Ρεβυθοκεφτέδες

Οι αγιορείτικοι ρεβυθοκεφτέδες είναι μια εύκολη νηστίσιμη συνταγή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς τα ρεβύθια είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Επιπλέον, είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τους ρεβυθοκεφτέδες σημειώστε μια χρήσιμη συμβουλή: Δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αγιορείτικους ρεβυθοκεφτέδες είναι επίσης απλά.
2 κούπες ρεβίθια, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνιθο, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λάδι,αλεύρι.
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά. Aν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο με φέτες λεμόνι και σος από ταχίνι.


Μηλοπιτάκια

Για τη ζύμη:
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1/2 φλιτζάνι ρετσίνα
4 κοφτά κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν
Για τη γέμιση:
5 μέτρια μήλα
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.σ. κοφτή κανέλα
λίγα καρύδια (στο μπλέντερ)
ζάχαρη άχνη
Πώς το κάνουμε:
Σε μιά λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι, το μπέικιν, τη ρετσίνα και τη ζάχαρη καλά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά περίπου.
Πλένουμε τα μήλα και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Με λίγη υπομονή και σε χαμηλή φωτιά, τα ανακατεύουμε μέχρι να πιούν όλα τα υγρά.
Κόβουμε μπαλίτσες τη ζύμη και ανοίγουμε χοντρά φύλλα με τον πλάστη.
Με ένα κουπ-πατ ή με ποτήρι με λίγο μεγαλύτερο στόμιο, κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι, στη μέση βάζουμε λίγη γέμιση και ανασηκώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω.
Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε σε κάθε ένα λίγο τριμμένο καρύδι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Κατά το άνοιγμα του φύλλου, αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι πολύ λαδερή, στη φάση που είναι μπαλίτσα ρίχνουμε αλευράκι και ψευτοζυμώνουμε πάλι.
Δοκιμάστε και με μαρμελάδα αν σας περισσέψει ζυμαράκι. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, απλώς βάλτε μια κουταλιά μαρμελάδα. Γίνεται φανταστικό απλώς θέλει να είναι λίγο σκληρή η μαρμελάδα γιατι στον φούρνο λιώνει.


Κολοκυθάκια με πατάτες στον φούρνο (Μπριάμ)


Υλικά (για 6 μερίδες)
Μισό κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
5 έως 6 σκελίδες σκόρδα
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊδανός
Μαυροπίπερο, κύμινο, κόκκινο γλυκοπίπερο
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ). Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250ο βαθμούς.
Βάζουμε στο ταψί του φούρνου τα κολοκυθάκια καιτις πατάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φέτες του σκόρδου, τις αλεσμένες ντομάτες, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό. Όπως είναι πολύχρωμο και στολισμένο το ταψί μας, το ρίχνουμε στον φούρνο.
Ύστερα από είκοσι λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 200ο βαθμούς και έπειτα από είκοσι λεπτά στους 180ο βαθμούς.
Όταν περάσει περίπου μισή ώρα, το φαγητό μας είναι ήδη έτοιμο. Προσέξτε, όμως, διότι πρέπει να κρυώσει κάπως πριν από το σερβίρισμα, διότι ως γνωστόν οι πατάτες και τα κολοκυθάκια αργούν να κρυώσουν



Φασουλαταβάς ή βουρδουνάρικα


Βλίτα με κολοκυθάκια γιαχνί






Μελιτζάνες στον φούρνο (ιμάμ μπαϊλντί)



Πατάτες γιαχνί
(το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο)
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό πατάτες
3 ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
180 γραμμάρια λάδι
αλάτι και ρίγανη
4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
κύμινο και κανέλα
κόκκινο γλυκό πιπέρι
2 κουταλιές τοματο πελτές
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια της αρεσκείας μας. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα πλένουμε. Τα μεν κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε και τα δε σκόρδα τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε στον ταβά το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.
Βάζουμε μες στον ταβά (τη ρηχή κατσαρόλα μας) τις πατάτες και ανακατεύουμε δυο με τρεις φορές όλα μαζί, πατάτες και κρεμμύδια. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το μαυροπίπερο, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Έπειτα από τριάντα λεπτά βρασμού προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον τοματοπολτέ αραιωμένο σε νερό. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά στο τέταρτο και κουνάμε τον ταβά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό μας, διότι ήδη έχουν αρχίσει να χυλώνουν οι πατάτες μας. Μετά δεκαπέντε λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Αλάδωτο μακαρονάκι με σάλτσα από ταχίνι

Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, δεν καταλύουμε λάδι, ούτε και οίνο φυσικά, τόσο την Τετάρτη, όσο και την Παρασκευή. Για το λόγο αυτό τις δύο αυτές μέρες, η επιλογή της κατάλληλης συνταγής είναι έργο ακόμα πιο δύσκολο. 
Η σαρακοστιανή συνταγή για το μακαρονάκι κοφτό με ταχίνι, είναι ένα εύκολο φαγητό, πλούσιο ωστόσο σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό για την περίοδο που διανύουμε.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το σαρακοστιανό αλάδωτο μακαρονάκι με ταχίνι είναι:
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
5 κ.σ. ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (προαιρετικά)
χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Επί το έργον:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε αφού προηγουμένως κρατήσουμε 1-2 ποτήρια από το νερό τους.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε το μείγμα, ώσπου να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε σιγά – σιγά το νερό των ζυμαρικών. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ώσπου να έχουμε μια παχύρευστη και ομοιογενή σάλτσα.



           https://www.dogma.gr/




























πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!